Hvordan skrive din beste CV

Din CV er ditt førsteinntrykk. Den skal hjelpe deg med å skille deg ut i mengden, samt gi leseren et ryddig overblikk over dine erfaringer og kompetanser. Å skrive en god CV er en kunst, men vi hjelper deg på veien! Nå oppdatert for AI-æraen.


Start med kontaktdetaljer

Husk å alltid starte CVen med kontaktdetaljer, slik at det er lett for de som skal ansette å få kontakt med deg. Navn, telefon og email, og gjerne hvilken by du bor i dersom det kan være viktig for de som leser CVen. Det kan være lurt å ha en bunntekst med sidetall, i tilfelle de som får den printer den ut.

Lag en profiltekst

Denne skal være en oppsummering av erfaringen din i noen korte setninger for å fenge rekrutter – gjerne med litt uthevet skrift.

Hold deg til ett format!

Datoer bør skrives likt i hele CVen, f.eks. 01.01.22 – 01.01.23 eller januar 22 – desember 23. Ikke bland disse, da dette ser ofte rotete ut. (Vi anbefaler at du bruker datoer og ikke kun årstall.)

Jobberfaring – Skriv firma navn øverst og stillingen du hadde under, gjerne uthevet. Dersom du ha jobbet i andre land, kan det være lurt å skrive dette bak. I noen tilfeller kan det være en ide å skrive litt om selskapet.

Utdannelse – Skriv navnet på institusjonen først og deretter grad etc. Begynn med din nyeste kvalifikasjon.

Start alltid med jobben du har nå, og jobb deg bakover i tid

Har du lang arbeidserfaring, er det lov å stoppe på ca. år 2000 og skrive “Tidligere arbeidserfaring oppgis på forespørsel”.

Vær selektiv

Burde jeg ta med kurs jeg har tatt? Det er som regel ingen hensikt å ta med et kurs du tok i 1995, så vær litt selektiv med hva du velger å inkludere. Har du sertifikat med utløpsdatoer er det lurt å skrive på når de går ut.

Inkluder IT kompetanser

I dagens teknologi drevne samfunn, er det viktig å vise at du mestrer digitale verktøy. Ta med datasystem du kan, spesielt hvis rollen krever IT kunnskaper. Her i Vega liker vi å lage en liten kolonne til venstre på første side hvor vi lister opp IT system vi er fortrolige med.

Og kanskje språk ferdigheter

Burde jeg ha med språk? Dette er ofte ikke så viktig, men hvis du kan mange språk og det er viktig for jobben du søker på, lag en liste med disse under “IT-system”.

Engelsk eller norsk?

Burde CVen være på engelsk eller norsk? Det er lurt å ha ett eksemplar av begge dersom du søker jobber i bransjer som bruker engelsk som arbeidsspråk. Dersom annonsen er på engelsk, så send engelsk CV.

Trenger jeg fortsatt profilbilde?

Det er mye diskusjon rundt dette, så du kan velge selv dersom du ønsker å bruke bilde eller ikke. Men, bruker du bilde, anbefaler vi et “profesjonelt” bilde – ikke nødvendigvis tatt av fotograf – men kanskje ikke et feriebilde av deg på stranda. Vi har sett mye rart…

Se opp for trykkleif!

Husk å kjøre en stavekontroll til slutt. Er dumt hvis du søker på en jobb som krever for eksempel “høy nøyaktighet” og “detaljarbeid” og CVen din har stavefeil.


Bruken av AI i CV-skriving

AI og chatroboter blir hyppigere brukt i flere bransjer, inkludert rekruttering og bemanning, og du som arbeidssøker kan også bruke disse til din fordel når du skriver CV. Her er noen måter hvordan:  


AI kan gi deg inspirasjon hvis du sitter fast.

Aner du ikke hvor du skal starte? Begynn med en enkel og generisk mal på en CV eller et søknadsbrev til den spesifikke stillingen du skal søke på (Eksempel: Kan du skrive et søknadsbrev for en HR-koordinator?»). Rediger deretter grundig for å gjøre den mer relevant til den faktiske stillingen og din egen erfaring.

AI kan foreslå relevante nøkkelord som hjelper deg gjennom første screening.

Større bedrifter som mottar hundrevis av søknader bruker ofte AI programmer til første screening av kandidater. Din CV må derfor skrives slik at programmet gjenkjenner deg som en aktuell kandidat. Spør gjerne chatroboten om hvilke nøkkelord som kan være aktuelle for stillingsbeskrivelsen, og sørg for at disse er i CVen din.

Du kan også gjøre dette selv ved å se på hva arbeidsgiver har satt som ønskede kvalifikasjoner og erfaring, og bruke deres ordlegging i CVen din. Dette viser også at du faktisk har lest stillingsbeskrivelsen, og ikke sendt en «one size fits all» søknad.

Det er selvsagt også fallgruver når det kommer til bruk av AI. Her er de du bør være obs på.

Noen ganger kan det bli smør på flesk.

AI har en tendens til å genere lange og pompøst-lydende tekster. Dette kan gjøre at du fremstår som høytidelig, upersonlig eller i verste fall, en robot! Pass på at språket ditt er enkelt og tydelig, og len deg heller mot kortfattet hvis du er usikker.

IKKE skriv inn noe personlig informasjon!

Chatroboter har forårsaket en oppblomstring i diskusjoner rundt personvern og GDPR, og mange har ikke høy nok sikkerhet til at tredjeparter ikke har tilgang til informasjonen. Skriv derfor aldri personlig informasjon inn i noe AI-program.


Vi ønsker deg lykke til med jobbsøkingen og prosessen videre. Les andre innlegg for flere tips og råd til arbeidssøkere.