Å finne bemanningsbyrået som passer for deg kan være en utfordring. Med så mange alternativer der ute er det viktig å være klar over hva et bemanningsbyrå faktisk er, og hva det kan tilby. Her får du en god oversikt over hvordan bemanningsbyrå fungerer, samt nyttige tips for å velge riktig byrå.

Hva er et bemanningsbyrå?

Et bemanningsbyrå er en organisasjon som hjelper bedrifter med å finne kvalifisert personell til midlertidige prosjektansettelser eller vikariat. De har ofte et omfattende nettverk av kvalifiserte kandidater, og fungerer på denne måten som et mellomledd mellom arbeidsgivere og jobbsøkere.

Hva er det et bemanningsbyrå gjør?

Bemanningsbyrå tar imot stillingsannonser fra bedrifter og søker etter egnede kandidater gjennom sine interne nettverk og ressurser. De vurderer hver enkel kandidat nøye, intervjuer dem og utfører nødvendige bakgrunnssjekker før de sender dem til bedriftene for vurdering. Når bedriften har valgt kandidaten de ønsker å ha i jobben, blir bemanningsbyrået den valgte kandidatens juridiske arbeidsgiver.

Hva er fordelene med å bruke bemanningsbyrå?

 1. Bemanningsbyrå hjelper bedrifter med å redusere kostnader og risiko knyttet til midlertidig ansettelse.
 2. De sparer deg for tid og ressurser. Å outsource søk og intervjuer til et bemanningsbyrå gir bedrifter muligheten til å fokusere på andre viktige oppgaver, som å utvikle sin kjernevirksomhet og øke produktiviteten
 3. De har ekspertise innenfor kandidatsøk og seleksjon. Bemanningsbyrå har erfaring med å identifisere og vurdere kandidater basert på bedrifters behov og krav. Dette sikrer at du som bedrift får de mest kvalifiserte og passende kandidatene for stillingen.
 4. Alt blir gjort i henhold til gjeldende lover og regler. Bemanningsbyrå sikrer dermed at både arbeidsgivere og jobbsøkere blir behandlet rettferdig og at alle kontrakter og avtaler er i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.
 5. Tilgang til et bredt nettverk av talenter. Bemanningsbyrå har et stort nettverk av kandidater som aktivt søker etter jobbmuligheter. Bedrifter får altså tilgang til et bredere utvalg av talenter som ellers ikke hadde vært tilgjengelige for dem.

Hvordan velge riktig bemanningsbyrå

Når det gjelder valg av riktig bemanningsbyrå, er det flere faktorer du bør vurdere. Gjør noen undersøkelser og still deg selv noen spørsmål for å finne rette byrå for deg.

 1. Finn byrået som har ekspertise innen din industri. Det finnes mange bemanningsbyrå å velge mellom, men det er viktig å finne et byrå som har erfaring og ekspertise innenfor ditt spesifikke fagområde. Et spesialisert bemanningsbyrå vil ha bedre kunnskap om bransjen din og vil kunne tilby kvalifiserte kandidater som passer dine behov.
 2. Se på anmeldelser og omdømme. Det kan være lurt å lese anmeldelser og tilbakemeldinger fra tidligere kunder for å få en følelse av hvordan byrået fungerer, og hva slags erfaring andre har hatt. Et godt omdømme er ofte et tegn på pålitelighet og kvalitet.
 3. Gå inn med en klar forståelse av dine egne behov. Tenk nøye gjennom hvilken type stilling som skal besettes og hvilke spesifikke ferdigheter og erfaringer du ser etter. Å ha en tydelig forståelse av dine behov lar deg kommunisere effektivt med bemanningsbyrået og øker sjansen for å finne den rette kandidaten.
 4. Finn ut hva budsjettet ditt er. Det er også viktig å vurdere kostnaden ved å bruke et bemanningsbyrå. Mange byrå opererer med ulike priser og betalingsmodeller.

Potensielle utfordringer med bemanningsbyrå

Selv om bemanningsbyrå kan være til stor hjelp, er det viktig å være klar over potensielle utfordringer:

 • Misforståelser og kommunikasjonsproblemer. Noen ganger kan det oppstå misforståelser mellom bedrifter og bemanningsbyrå når det gjelder krav og forventninger til en stilling. I tillegg til å være helt tydelig på hva dine behov er, kan det være nyttig å ha jevnlig dialog med bemanningsbyrået. For eksempel, hvis ingen av kandidatene du har fått er det du er på jakt etter, si ifra og byrået vil justere arbeidet sitt deretter.
 • Håndtering av kontrakts- og betalingsproblemer. Noen ganger kan det oppstå problemer knyttet til kontrakter og betaling mellom bedrifter og bemanningsbyrå. Det er viktig å ha tydelige avtaler og sørge for at alle økonomiske forpliktelser er klart definert og akseptert av begge parter. Når det gjelder betaling, bør det være klare retningslinjer for fakturering og betalingsfrister.
 • Har vi lov å leie inn? De nye innstrammede innleiereglene gjør det mer utfordrende å bruke innleie. Men det er fremdeles lov i mange av tilfellene det vil være naturlig å leie inn i. Bemanningsbransjen har god oversikt over dette og kan bistå dere med spørsmål dere måtte ha.

Kort oppsummert: Hvordan finne det beste bemanningsbyrået for deg

Undersøk markedet, vurder dine egne behov, og ha tydelige forventningsavklaringer. Litt research og en intern runde på hva bedriften din trenger i forkant vil øke sjansene for å finne en samarbeidspartner dere vil bruke igjen og igjen.


Klikk her for å lese flere råd og tips til arbeidsgivere og jobbsøkere.